Stress Echo

Πού και Πώς διενεργείται η εξέταση

Η εξέταση Stress Echo διενεργείται αποκλειστικά από ειδικούς γιατρούς καρδιολόγους και σε ειδικά διαμορφωμένα εξεταστικά κέντρα.

Ο καθηγητής κύριος Στέφανος Η. Καραγιάννης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του ιατρείου Κλινική Καρδιολογία, εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ. Κηφισίας 18) και πραγματοποιεί ο ίδιος όλες τις Δυναμικές Υπερηχοκαρδιογραφίες που διενεργούνται στον χώρο αυτό, δίνοντας πάντα αξιόπιστα και έγκυρα αποτελέσματα στους ασθενής που τον εμπιστεύονται.

Στον χώρο της Κλινικής Καρδιολογίας διενεργούνται Stress Echo Test και με χρήση δοβουταμίνης και με εργομετρικό ποδήλατο. Η απόφαση της επιλογής ανάμεσα στους δύο τύπους γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως του ασθενούς με τον γιατρό.

To Stress Echo με εργομετρικό ποδήλατο πραγματοποιείται για τη διερεύνηση προβλημάτων κυρίως της μιτροειδούς βαλβίδας και για τον έλεγχο του μυοκαρδίου με σκοπό την έγκαιρη πρόγνωση ασθενειών.

Το Stress Echo με δοβουταμίνη είναι η τελευταία εξέλιξη στα τεστ κοπώσεως. Η «κόπωση» δημιουργείται τεχνητά με την φόρτιση της καρδιάς με δοβουταμίνη. Η διάρκεια της εξέτασης είναι συνολικά περίπου 60 λεπτά. Η εξέταση περιλαμβάνει φόρτιση με δοβουταμίνη, χορήγηση ειδικού σκιαγραφικού και χορήγηση β-αναστολέα στο τέλος. Όλες οι ουσίες χορηγούνται ενδοφλέβια μέσω φλεβοκαθετήρα.  Πραγματικός χρόνος εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά, κατά τα οποία αυξάνεται σταδιακά η φόρτιση της καρδιάς και λαμβάνονται εικόνες από κάθε φάση της φόρτισης. Πραγματοποιείται καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος και, ταυτόχρονα, υπερηχογραφικών εικόνων, και μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Η χορήγηση των φαρμάκων σταματάει μόλις η καρδιά φτάσει στο κατάλληλο σημείο φόρτισης, το οποίο εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση του ασθενή. Μετά το πέρας της εξέτασης απαιτείται αναμονή περίπου μισή ώρα στον χώρο του κέντρου, μέχρι να σταματήσει η επήρεια του φαρμάκου.

Η προετοιμασία του ασθενούς απαιτεί να έχει αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού δύο με τρεις ώρες πριν την εξέταση. Επίσης καλό είναι, εάν ο ασθενής είναι καπνιστής, να αποφευχθεί το κάπνισμα την ημέρα της εξέτασης. Προτείνεται επίσης να αποφευχθεί η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη. Στην περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα που ρυθμίζουν την καρδιακή λειτουργία πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό, καθώς είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η διακοπή τους μία-δύο μέρες πριν την εξέταση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι γιατροί (εάν είναι διαφορετικός ο θεράπων από τον γιατρό που θα εκτελέσει την εξέταση) να είναι πλήρως ενήμεροι για τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει ο ασθενής ώστε να του δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης όπως και το ιατρικό πόρισμα εκδίδονται άμεσα και ο εξεταζόμενος έχει τη δυνατότητα την ίδια μέρα να συζητήσει με τον γιατρό και να λάβει πληροφορίες και συμβουλές για τις κινήσεις που πιθανόν απαιτούνται.